Schakel een dakcoach in

Een dakcoach kan jou helpen met het maken van een keuze, het kiezen van de juiste materialen en de leverancier/uitvoerder. Onderin staan de veelgestelde vragen omtrent daken, mocht je eerst nog wat willen lezen.

dakcoach for web-06.png
 

Zonnepanelen

  • Nee. Woon je in een monument of valt je woning binnen een beschermd stadsgezicht, dan is zonne-energie alleen in bepaalde gevallen mogelijk. Doe de zonnepanelenchecker en ontdek welke regels voor jouw pand gelden, en of je een omgevingsvergunning moet aanvragen. Ook als je niet in een monument of binnen een beschermd stadsgezicht woont, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Met de recente update van de welstandsnota heeft een verruiming plaatsgevonden van de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen.

  • Nee. De meeste daken kunnen wel wat extra gewicht dragen, maar woon je in een oud pand of ben je van plan veel (bijvoorbeeld meer dan 10) panelen neer te zetten, dan moet je dit (laten) onderzoeken. Met name bij platte daken kan wind ervoor zorgen dat zonnepanelen veel extra belasting veroorzaken.

  • Nee. Tegenwoordig zijn zonnepanelen zo efficiënt dat zelfs panelen met een oriëntatie op het noorden nog een aardig rendement hebben.

  • Ligt eraan. De terugverdientijd van zonnepanelen hangt o.a. af van: je investering, je verbruik en de (ontwikkeling van de) elektriciteitsprijs. Het plaatsen van zonnepanelen is een investering. Maar je energierekening wordt meteen flink lager en zo verdien je je investering terug. Daarna heb je als het goed is nog vele jaren gratis zonnestroom. Als de elektriciteitsprijs gaat stijgen, zal het terugverdienen sneller gaan. En omgekeerd: als de prijs daalt, gaat het terugverdienen wat langzamer. De meeste panelen gaan een jaar of 25 mee. Als er geen andere kosten zouden zijn, dan heb je na het terugverdienen nog zo'n 19 jaar gratis stroom. Schoonmaken is meestal nauwelijks nodig, maar de kans bestaat dat je de omvormer een keer moeten vervangen.

  • Ja. Groene daken kunnen goed gecombineerd worden met zonnepanelen (groengeel dak): de verkoeling, veroorzaakt door het groen, verhoogt zelfs het rendement van je panelen.

Overig

  • Het Jaar van het dak is een activatie- en communicatie campagne, georganiseerd door de Gemeente Den Haag, met als doel: in een jaar tijd, versneld, zoveel mogelijk Haagse daken verduurzamen en klimaatadaptief maken door middel van o.a. groene daken en zonnepanelen. Het Jaar van het Dak inspireert en activeert bewoners en bedrijven om iets met hun dak te doen, door ze te wijzen op de vele voordelen en ze te helpen bij de realisatie.

  • De dakcoaches zijn veelal de bestaande wijkambassadeurs, maar met een extra gereedschap en expertise op het gebied van daken: zij geven je persoonlijk advies en stellen desgewenst mogelijke uitvoerders aan je voor. Op de pagina’s over Groene daken en Zonnepanelen vind je een contactformulier. Direct mailen kan ook, naar dakcoach@jaarvanhetdak.nl.

  • Het klimaat verandert en we moeten gezamenlijk actie ondernemen om Leiden klimaatbestendig te maken en te houden. Als we niets doen krijgen we in de toekomst steeds meer last van droogte, hitte en wateroverlast door hevige regenval. De gemeente kan dit niet alleen, ook bewoners en bedrijven moeten hierbij helpen. De helft van het grondgebied in de stad is immers particulier eigendom. Samen werken we aan een duurzame stad die ook voor de toekomstige generaties prettig leefbaar blijft. Iedereen kan daarin kleine of grote stappen zetten; van de aanleg een groen dak of misschien een gezamenlijke actie met de hele straat. Zo houden we samen Leiden gezond, groen en leefbaar.

  • Gebruik bij het uitvoeren van je plannen zo veel mogelijk herbruikte materialen. Schaf je nieuwe materialen aan? Ga dan na hoe je deze materialen zo kan verwerken dat je ze later, bij het afbreken van je opbouw, weer zoveel mogelijk kunt hergebruiken.

Groene daken

  • Een heleboel. en groen dak beschermt je dak. En natuurlijke dakbedekking zorgt voor extra bescherming tegen extreme weersinvloeden. Zo wordt de kans op - bijvoorbeeld - lekkage kleiner met een groen dak. Natuurlijk moet het goed worden aangelegd, en is ook onderhoud van belang. Maar dit is niet anders dan bij een ‘gewoon’ dak. Een groen dak verdubbelt (of verdrievoudigt) de oorspronkelijke levensduur van jouw dak. Bonus: een groendak zorgt in de zomer voor verkoeling, zodat je airco een standje lager kan!

  • [input afhankelijk van gemeente Zeist; geloof dat er geen subsidies zijn maar misschien een linkje naar collectieve inkoop, kom hier later op terug

  • Nee. Een veelgehoorde angst is dat groene daken meeuwen zouden aantrekken. Maar dat is niet terecht. Wie zijn groene dakbedekking goed kiest, verkleint de kans op meeuwen juist. Een dak vol vegetatie als hoge grassoorten, kruiden, bloemen en struiken daarentegen, is voor de meeuw juist zeer onaantrekkelijk. Bijkomend voordeel: met een dak vol verschillende vegetatiesoorten draag jij een mooi steentje bij aan de biodiversiteit in de stad. [link naar volgend artikel]

  • Ligt eraan. Een groen dak kan zwaar of licht zijn: dit is volledig afhankelijk van het soort bedekking. Een dakbedekking met sedum is bijvoorbeeld vrij licht (de lichtste variant weegt op zijn zwaarst zo’n 55 kg per m²). Heb je nu grind op je dak of een dakterras van houten vlonders? Dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over het gewicht. Twijfel je aan de draagkracht van je dak? Win dan altijd eerst advies in bij een constructeur of erkend adviseur. Is je dak ouder dan 5 jaar? Dan is het wellicht raadzaam om een extra wortelwerende laag aan te leggen.

  • Ja, een beetje. Net als een tuin, kun je jouw daktuin of –terras zo onderhoud-intensief inrichten als je zelf wilt. Een natuur- of sedumdak is een goede keuze voor wie niet meer dan twee keer per jaar bezig wilt zijn met onderhoud. Moet je het dak dan niet voorzien van water? Groen- en natuurdaken zijn meestal zo gemaakt, dat er een flinke waterbuffer is. Wanneer het dak net is aangelegd en/of we te maken hebben met langdurig droge en warme periodes dan is het wenselijk het dak 2x per week te besproeien. Voor het ideale resultaat is het advies 2x per jaar te bemesten en onkruid te verwijderen.

Andere vraag?