Dakdoeners: Ckees van Oijen
In onze serie Dakdoeners stellen we de leden uit de Dak-community voor. Echte ‘doeners’ die Leiden een groen hart toedragen.
“Als wijkambassadeur van de Stevenshof probeer ik bewoners te informeren, inspireren en activeren om hun huis (en tuin) te verduurzamen. Met aandacht voor het milieu, comfort en de portemonnee”, aldus Ckees van Oijen. Als milieubioloog en milieukundige zet hij zich, ook in zijn vrije tijd, in voor duurzame initiatieven.
Groene daken Leiden
Sinds 2015 is Ckees ambassadeur van Groene Daken Leiden: “Ik ben projectleider bij het Groene Ideecafé, een podium voor duurzame initiatieven in Leiden. In januari 2015 ontstond tijdens een inspiratieavond een mooi nieuw initiatief: Groene Daken Leiden. Als ambassadeur heb ik vrienden, bekenden en buren met een plat dak, schuur of carport, gevraagd of ze wilden meedoen met een collectieve aanvraag van subsidie voor het aanleggen van een groen dak.” En met succes, want inmiddels heeft hij samen met enkele buren al vijf jaar een sedumdak. Maar daar stopt het wat Ckees betreft niet: “Op het dak wil ik dit jaar nog zonnecellen laten installeren, bij voorkeur in combinatie met het aanbrengen van extra dakisolatie. Ook wordt het hoog tijd voor een regenton, zodat we regenwater kunnen opvangen en gebruiken voor onze tuin.”
Coachen op het dak
Met het Jaar van het Dak richt Ckees graag de aandacht op de mogelijkheden van verduurzaming op daken. Naast zijn bestaande werkzaamheden, is hij actief als dakcoach. Ckees: “Ik wil inwoners van Leiden informeren en activeren om individueel of samen met buren initiatieven te nemen om daken te verduurzamen. Ik kan ze verwijzen naar beschikbare informatie, leveranciers en installateurs, maar ook als klankbord dienen bij het opvragen of beoordelen van offertes of indienen van subsidies.”
Meer bereiken door samenwerking
Als het aan Ckees ligt, is samenwerken het geheim voor succesvol vergroenen. “Je kunt veel leren van de ervaring van andere bewoners én deskundigen. Door samen te werken kun je meer bereiken en het is vaak ook nog eens erg leuk om dit met buren of vrienden te doen. Tijdens het Jaar van het Dak willen we kennis en ervaring met betrekking tot het verduurzamen van daken delen en daardoor het proces versnellen”, zo zegt hij. Waar de kansen op het dak liggen is volgens hem afhankelijk van de specifieke situatie in een huis en de buurt waarin het staat, maar ligt de noodzaak wel bij energietransitie en klimaatadaptatie. Voor zijn eigen wijk ziet hij diverse mogelijkheden: “In de Stevenshof is het benutten van daken van extra belang. Er staan weinig bomen in de straten, waardoor de wijk in de zomer meer last heeft van de hitte. Maar er zijn veel platte daken en dus goede mogelijkheden om groene daken met zonnecellen te combineren. Dit levert een extra voordeel op: je huis blijft niet alleen koeler, maar ook het rendement van zonnecellen is tot wel 20% hoger.