Dit doet Leiden al op het dak
Een extra laag creëren op de stad, het vergroten van de stedelijke biodiversiteit en het opwekken van energie. Leidse daken liggen vol met kansen! Er valt nog heel veel te winnen op de vijfde gevel, maar dat neemt niet weg dat we in Leiden al lekker bezig zijn. Vier voorbeelden...
Nieuwe Energie
Een van de vele karakteristieke panden in de Leidse binnenstad: de spinnerij van voormalige textielfabriek Clos & Leembruggen waar Nieuwe Energie gevestigd is. Nieuwe Energie laat zien dat je met wat extra ‘energie’ ook een oud pand kunt vergroenen vanaf het dak, met als resultaat: het eerste zonnedak op een monumentaal pand in Leiden. Een gezamenlijk initiatief van o.a. verhuurder Portaal, Nieuwe Energie en Energiek Leiden. Door goed samen te werken en dankzij flink wat doorzettingsvermogen wisten zij een aanzienlijk oppervlak aan zonnepanelen te realiseren op het dak. Meer weten? In deze video neemt Nieuwe Energie je mee in het proces.
PLNT
PLNT Leiden, gelegen aan de Langegracht, opende vorig jaar haar circulaire daktuin The Roof. De daktuin kenmerkt zich door de veelzijdigheid. Naast testopstellingen van zonnepanelen, waterretentie en biodiversiteit, biedt de daktuin ook gelegenheid tot werken, studeren, lunchen en borrelen. Er worden bijen en kippen gehouden en je vindt er een heuse (educatieve) escape room.
PLNT The Field
De voormalige Kweektuin van het Singelpark naast Leiden CS is nu een tijdelijke proeftuin voor duurzaam bouwen: The Field. Dit initiatief, dat direct in het oog springt bij voorbijgangers, is onderdeel van De Duurzaamste Kilometer van Nederland. Het doel: zes tiny offices en een circulair paviljoen, die dienen als werk- en ontmoetingsplek met aandacht voor de thema’s circulariteit, duurzaamheid en klimaatadaptatie. Inmiddels zijn er drie circulaire mini-kantoortjes en een circulair paviljoen gerealiseerd; gebouwd met gebruikte materialen afkomstig van (o.a.) andere locaties in de stad en vergroend met groene daken en verschillende typen zonnepanelen. The Field zal tot (in ieder geval) eind december 2021 in gebruik zijn.
Lorentz Leiden
In het hart van het stationsgebied vind je het nieuwbouwproject Lorentz. Dit multifunctionele gebouw, dat direct aan het centraal station ligt, heeft straks op één van de torendaken een revolutionair waterbergingssysteem liggen. Via retentiekratten wordt een grote waterbuffer gerealiseerd, die onder meer wordt gebruikt om het lager gelegen groene dak van water te voorzien met behulp van ‘Smart Flow Control’; op z’n Hollands gezegd: een slimme meter. Een unieke combinatie, die voor het eerst in Nederland wordt toegepast. Bui op komst? Dan leegt het systeem automatisch, zodat er weer genoeg bergingscapaciteit is. Droge tijden? Dan houdt het systeem het water vast. Een superslim dak dus!