10 feiten en fabels over zonnepanelen ☀️

Verhogen zonnepanelen de waarde van je woning? Hebben zonnepanelen eigenlijk wel nut in het (vaak zo) regenachtige Nederland? En kun je een huurhuis voorzien van zonnepanelen? Zomaar een aantal vragen die experts op het gebied van zonne-energie om de oren vliegen. Niet zo gek ook, er wordt van alles geroepen over zonnepanelen. Wij trokken Johan van Haasterecht, eigenaar van Solar Leiden, aan zijn jasje en namen samen met hem de feiten en fabels over zonnepanelen eens onder de loep.

Foto Random Institute via Unsplash.jpg

#1 Zonnepanelen werken alleen in hele zonnige landen

Johan: "Fabel. Juist niet! Hoewel veel mensen denken dat zonnepanelen warmte nodig hebben, is niets minder waar. Zonnepanelen werken op licht en niet op temperatuur. Sterker nog: bij kou presteren zonnepanelen beter. Natuurlijk is het aantal zonuren in een warm klimaat hoger, maar dit geldt ook voor de zonkracht. Zodra de temperatuur boven de 25 graden komt, degraderen de zonnepanelen. Ze leveren dan juist minder op."

#2 Om genoeg zonne-energie op te wekken heb ik een groot aantal zonnepanelen nodig

Johan: "Fabel. Elk paneel is rendabel, of je er nu twee of twintig hebt. Wel is het zo dat het rendement begint te groeien vanaf zo’n zeven stuks. Maar het blijft rendabel. Toch is het aan te raden bij kleine daken na te denken over zonthermische energie of zonnecollectoren. Deze systemen zetten warmte om in warm water en hebben minder oppervlakte nodig."

#3 Het produceren van een zonnepaneel kost meer energie dan ermee wordt opgewekt. Zonne-energie is dus helemaal niet zo duurzaam

Johan: "Feit. Op dit moment is dit nog wel het geval. Maar er wordt hard gewerkt aan een oplossing. Zo heeft het merk LG als doelstelling de gehele productie en het transport van de zonnepanelen CO2-neutraal te krijgen. Het is dus een kwestie van tijd."

#4 Zonnepanelen zijn duur

Johan: "Feit en fabel. Zonnepanelen laten aanleggen is inderdaad een behoorlijke financiële investering. Maar bedenk je wel dat je deze investering in zes tot acht jaar hebt terugverdiend. Na die periode pluk je er de vruchten van en kun jij (afhankelijk van het aantal panelen) jouw huishouden zelf voorzien van stroom. En dat ga je weer terugzien in je portemonnee."

#5 Zonnepanelen zijn brandgevaarlijk

Johan: "Fabel. Wanneer zonnepanelen goed geïnstalleerd zijn is dit niet het geval. Iets wat geldt voor al jouw elektrische apparaten."

#6 De btw op zonnepanelen kan ik terugvragen

Johan: "Feit. In veel gevallen kun je de btw van de aanschaf en installatie terugvragen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst."

#7 Ik woon in de historische binnenstad van Leiden, zonnepanelen zijn dus geen optie

Johan: "Fabel. Toegegeven, de (vaak monumentale) panden in de binnenstad van Leiden zijn een uitdaging. Maar mogelijkheden zijn er wel. Er wordt momenteel gekeken naar versoepeling van de regels. Goed overleg is noodzakelijk, waardoor het proces vaak wat langer duurt. Ook wanneer je in een huurhuis woont, is er vaak nog van alles mogelijk. Ga hierover dus vooral in overleg met de woningbouwvereniging."

Zonnepark (foto door Zbynek Burival via Unsplash.jpg

#8 Mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen, ik kan dus niet bijdragen aan het opwekken van zonne-energie

Johan: "Fabel. Allereerst: wie zegt dat jouw dak niet geschikt is? Jijzelf? Dan is het aan te raden toch eens advies in te winnen tijdens het van Jaar van het Dak. Maar al is jouw dak niet geschikt, er is altijd nog zoiets als zonneparken. Deze velden (of daken) vol met zonnepanelen worden gerealiseerd door een organisatie. Jij kunt hier vervolgens één of meerdere panelen aanschaffen. Zo help je mee aan het opwekken van zonne-energie, alleen niet vanaf je eigen dak."

#9 Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning

Johan: "Feit. Zonnepanelen zitten namelijk vast en zijn dus onroerend goed. Ze dragen bij aan het energielabel van je woning."

#10 Zonnepanelen zijn lelijk

Johan: "Wat mij betreft een fabel. Zonnepanelen innoveren snel en worden steeds sierlijker. Als je een mooi symmetrisch patroon kiest en werkt met zwarte panelen, dan kan het echt een sieraad voor je dak zijn. Ga je Tetris spelen met de goedkopere blauwe zonnepanelen, tsja… Uiteindelijk komt het aan op smaak. En daar kunnen we niet over twisten (zegt men)."

Meer informatie over zonnepanelen.

Vorige
Vorige

Dakdoeners: Vera Kuijpers

Volgende
Volgende

Dakdoeners: Wouter Moerland