Dakdoeners: Vera Kuijpers
In onze serie Dakdoeners stellen we de leden uit de Dak-community voor. Echte ‘doeners’ die Leiden een groen hart toedragen.
‘Waar bevindt zich het snijvlak waar duurzaamheid en historische gebouwen elkaar raken?’ Het is een vraag die Vera Kuijpers dagelijks bezighoudt. Als adviseur ‘duurzaam wonen’ bij Erfgoed Leiden en omstreken adviseert zij eigenaren van historische woningen over verduurzamen.
Het Leidse daklandschap: de evolutie in beeld van bovenaf
Vanaf haar werkplek aan de Boisotkade overziet Vera een groot deel van de stad. Mooi, want dit maakt dat zij dagelijks ziet waar ze ‘het voor doet’. Vera: "Iedere ochtend kijk ik vanaf mijn werkplek uit over het daklandschap van de stad. De verscheidenheid die je ziet is enorm. Je ziet de evolutie door de tijd. Die historische verscheidenheid maakt het ontzettend tof."
Een grote verduurzamingsopgave
"We staan voor een grote verduurzamingsopgave in Leiden. De historische gebouwen van de stad willen we hierin meenemen", aldus Vera. "Een van de uitdagingen is hittestress. Hoe zorgen we dat de stad beter gaat afkoelen? In groene daken zien wij een elegante oplossing, die ook nog eens de biodiversiteit vergroot." Om bij te dragen aan de verduurzaming van de historische binnenstad adviseert Vera stadsbewoners over het verantwoord isoleren van historische woningen, het optimaliseren van bestaande installaties (zoals vloerverwarming) en het plaatsen van zonnepanelen. Vera: "We hebben hierbij ook aandacht voor de natuur, waarbij we advies krijgen van stadsecoloog Wouter Moerland. Zo kunnen we ook kennis vanuit ecologisch standpunt meenemen in onze adviezen."
Historisch erfgoed verduurzamen: er kan meer dan je denkt
Er wordt nog vaak gedacht dat je bijna niets mag aanpassen aan een historische woning. Maar niets is minder waar, zo benadrukt Vera graag: "Er kan meer dan je denkt. Het is vaak het gebrek aan kennis wat het lastig maakt. Als mensen bij mij zijn geweest om advies in te winnen, dan is de wet- en regelgeving vaak niet meer de grootste uitdaging. De vraag is vaker: kan de constructie de aanpassing aan?" Ook over het plaatsen van zonnepanelen denken mensen vaak dat er veel minder mogelijk is dan dat daadwerkelijk het geval is, zo geeft ze aan: "Natuurlijk zijn er beperkingen. Zo mogen zonnepanelen bij monumenten niet in het zicht geplaatst worden. Maar, zolang ze buiten het zicht liggen, mag het dus wel! Bij een historische woning zonder monumentale status is het achterdak zelfs vergunningsvrij als het gaat om plaatsen van zonnepanelen." Voor wie benieuwd is naar de mogelijkheden en regels op dit gebied, heeft Erfgoed Leiden en omstreken dan ook de zonnepanelenchecker in het leven geroepen.