5 dingen die je moet weten over groene daken
Groene daken; er wordt veel geschreven over de voor- en nadelen ervan. Welke van deze verhalen kunnen we verwijzen naar het rijk der fabelen? Deze vijf dingen over groene daken moet je weten.
#1 - Een groen dak beschermt je woning
Een groen dak beschermt je dak. En natuurlijke dakbedekking zorgt voor extra bescherming tegen extreme weersinvloeden. Zo wordt de kans op - bijvoorbeeld - lekkage kleiner met een groen dak. Natuurlijk moet het goed worden aangelegd, en is ook onderhoud van belang. Maar dit is niet anders dan bij een ‘gewoon’ dak. Een groen dak verdubbelt (of verdrievoudigt) de oorspronkelijke levensduur van jouw dak. Bonus: een groendak zorgt in de zomer voor verkoeling, zodat je airco een standje lager kan!
#2 - Je kunt subsidie krijgen op de aanschaf
De Gemeente Leiden verstrekt subsidies van 25 euro per m2 voor groene daken vanaf 15m². Een gezamenlijke aanvraag is mogelijk: dus ook al is het dak van jouw schuurtje of dakkapel te klein, dan nog kun je samen met de buren een aanvraag doen. Kijk hier voor meer informatie. Hulp of advies nodig? Schakel dan een dakcoach in. Maak een afspraak op onze pagina ‘Groene daken’.
#3 - Hoge vegetatie helpt tegen meeuwenoverlast
Meeuwen… In de Leidse binnenstad zorgen deze gevleugelde stadsbewoners nogal eens voor onrust. Een veelgehoorde angst is dat groene daken meeuwen zouden aantrekken. Maar dat niet terecht. Wie zijn groene dakbedekking goed kiest, verkleint de kans op meeuwen juist. Een dak vol grind is een walhalla voor de meeuw, een perfect plekje om een nest te maken. Een dak vol vegetatie als hoge grassoorten, kruiden, bloemen en struiken daarentegen, is voor de meeuw juist zeer onaantrekkelijk. Bijkomend voordeel: met een dak vol verschillende vegetatiesoorten draag jij een mooi steentje bij aan de biodiversiteit in de stad.
Stadsecoloog Wouter Moerland over meeuwen en groene daken: “Meeuwen broeden graag op kiezels en dat is misschien vooral omdat er op kiezeldaken weinig vegetatie is, en ze relatief koel zijn ten opzichte van dakleer. Op groene daken lijkt vooral de hoogte van de planten doorslaggevend te zijn bij het weren van meeuwen. Maar wat de onderliggende redenen voor de voorkeuren van meeuwen zijn, weten we (nog) niet. Daarvoor is meer onderzoek nodig.”
#4 - Een groen dak hoeft niet zwaar te zijn
Een groen dak kan zwaar of licht zijn: dit is volledig afhankelijk van het soort bedekking. Een dakbedekking met sedum is bijvoorbeeld vrij licht (de lichtste variant weegt op zijn zwaarst zo’n 55 kg per m²). Heb je nu grind op je dak of een dakterras van houten vlonders? Dan hoef je je zeker geen zorgen te maken over het gewicht. Ook dit is behoorlijk zwaar, dus wanneer je dit vervangt door een groene dakbedekking, doe jij jouw dak een plezier! Er zijn meer mogelijkheden dan je zou denken. Twijfel je aan de draagkracht van je dak? Win dan altijd eerst advies in bij een constructeur of erkend adviseur. Is je dak ouder dan 5 jaar? Dan is het wellicht raadzaam om een extra wortelwerende laag aan te leggen.
#5 - Een groendak moet je (soms) onderhouden
Net als een tuin, kun je jouw daktuin of –terras inrichten zoals je zelf wilt. Een natuur- of sedumdak is een goede keuze voor wie niet meer dan twee keer per jaar bezig wilt zijn met onderhoud. Moet je het dak dan niet voorzien van water? Geen zorgen, jij hoeft echt niet met je gietertje het dak op. Groen- en natuurdaken zijn zo gemaakt, dat er altijd een flinke waterbuffer is. Wanneer het dak net is aangelegd en/of we te maken hebben met langdurig droge en warme periodes dan is het wenselijk het dak 2x per week te besproeien. Voor het ideale resultaat is het advies 2x per jaar te bemesten en onkruid te verwijderen.