Dakdoeners: Gebke van Gaal

Gebke van Gaal, raadslid bij gemeente Leiden en fractievoorzitter GroenLinks Leiden (Foto: Stefan Hennis)

Gebke van Gaal, raadslid bij gemeente Leiden en fractievoorzitter GroenLinks Leiden (Foto: Stefan Hennis)



In onze serie Dakdoeners stellen we de leden uit de Dak-community voor. Echte ‘doeners’ die Leiden een groen hart toedragen.

"Uit je dak op je dak." De woorden van Gebke van Gaal, raadslid en fractievoorzitter van GroenLinks Leiden. Door een motie in te dienen riep zij het Leidse college op om 2020 om te dopen tot Jaar van het Dak.

Dakbewustzijn vergroten
"Er gebeurt veel te weinig op het dak. Door het inzetten van onze daken creëren we een extra laag in de stad, waarin van alles kan gebeuren", aldus Gebke. Zij ziet vele kansen om onze Leidse daken beter te benutten. Zo kunnen daken ruimte bieden aan zonnepanelen, kunst, groen, beestjes en mini-parkjes. Maar ook  stadstuinieren (urban farming) kan op het dak. Mensen zonder tuin kunnen hun daken inrichten als buitenverblijf en is er van alles mogelijk op industriedaken. Gebke: "Het is een enorm oppervlak aan kansen wat er op de daken ligt. Zo kunnen we wateropvang organiseren, de biodiversiteit vergroten en de energietransitie ondersteunen." Met het Jaar van het Dak wil Gebke het ‘dakbewustzijn’ van de Leidenaren vergroten. "We gaan inspiratie leveren aan de stad en hopen zo ook inspiratie terug te krijgen uit de stad", zo zegt ze.

De historische binnenstad vergroenen
"Ik zie veel kansen op platte daken van bijvoorbeeld bedrijven en flats van woningcorporaties. Als we daar met zijn allen eens goed voor gaan zitten, dan kunnen we grote slagen maken." Maar hoe zit het met het centrum van Leiden? Daar ziet Gebke, ondanks de uitdagingen, ook zeker kansen. "Het beschermde historische stadsgezicht maakt het complexer, desondanks zijn er ook voor deze huizen mogelijkheden. Ook hier kunnen we verrijken op het gebied van energie, groen en biodiversiteit", zo geeft ze aan. Daarnaast benadrukt ze dat het juist in deze tijden, waarin corona het dagelijks leven deels heeft stilgelegd, belangrijk is om ‘genieten van buitenruimte’ te realiseren voor zoveel mogelijk Leidenaren.

Energietransitie voorop
Zelf woont Gebke ook in het historische centrum van Leiden, in een huis uit de 17e eeuw. Dit betekent dat vergroenen op het dak ook voor haar een uitdaging is. Een uitdaging, maar niet onmogelijk. Gebke: "We zijn aan het kijken of we zonnepanelen mogen plaatsen. Ik vind het belangrijk dat we gaan kijken wat er kan en mag in de historische binnenstad. Hoe beschermen we het stadsgezicht, maar zo dat het past bij de tijd waarin we leven?"

Vorige
Vorige

5 soorten vakantiegevoel op je dak(terras)

Volgende
Volgende

5 dingen die je moet weten over groene daken