Dakdoeners: Laure Remmerswaal
In onze serie Dakdoeners stellen we de leden uit de Dak-community voor. Echte ‘doeners’ die Leiden een groen hart toedragen.
Derdejaars biologiestudente Laure Remmerswaal zit in de afstudeerfase van haar bachelor. Voor haar afstudeeronderzoek dook ze in de wereld van de groene daken.
Van saai dak naar groen dak
"Hoe kunnen groene daken bijdragen als foerageergebied voor vogels? Dat is de vraag waar dit onderzoek om draait", zo vertelt Laure. Met een enorme interesse voor stadsecologie kwam de studente van Universiteit Leiden tijdens de zoektocht naar een onderzoeksonderwerp uit bij het fenomeen groene daken. Laure: "Het is een mooi idee dat je van saaie daken, groene daken kunt maken."
Veel onderzoek naar groene daken
"Er is al veel onderzoek gedaan naar groene daken", zo legt Laure uit. "Maar dit betreft meestal de biodiversiteit en het broedgedrag van vogels. Waar weinig over bekend is, is het dak als foerageergebied voor vogels. Oftewel: het dak als de plek waar vogels voedsel zoeken. Met name in de stad hebben vogels het zwaar. Vooral tijdens het broedseizoen blijkt het een uitdaging om de jongen te voorzien van genoeg voedsel."
De daktuin: een paradijs voor insecten
"Ik heb drie soorten daken vergeleken: daktuinen, sedum- en kiezeldaken. Al vrij snel bleek dat er in Leiden veel daken met sedum zijn, maar weinig daktuinen. Alleen de daktuin van PLNT Leiden bleek geschikt en heb ik meegenomen in mijn onderzoek." Van de in totaal 12 daken die Laure onderzocht, lagen er drie in Leiden. De overige daken vond zij in Den Haag en Rotterdam, waar vooral de DakAkker indruk maakte. Op alle 12 daken plaatste Laure camera’s om te kijken door hoeveel vogels de daken bezocht werden. Ook onderzocht zij hoeveel insecten zich op deze daken bevonden. De definitieve resultaten laten nog even op zich wachten, maar een aantal zaken vielen op. Zo was te zien dat insectenetende vogels, zoals de merel en scholekster, de voorkeur geven aan daktuinen en sedumdaken, terwijl meeuwen zich veelal bevinden op kiezeldaken. Laure: "Op daktuinen zijn meer insecten aanwezig dan op sedumdaken. Op de onderzochte kiezeldaken trof ik helemaal geen insecten aan. Het is duidelijk dat groene daken bijdragen als foerageerhabitat voor vogels. Om hierbij het verschil tussen sedumdaken en daktuinen verder uit te zoeken, heb ik meer tijd en mankracht nodig. Maar dat dit onderzoek veel potentieel heeft voor een vervolgonderzoek, is zeker."
Zo simpel
"Het is eigenlijk zo simpel. Als je op Google Earth kijkt, schrik je van de hoeveelheid zwarte daken die je ziet. Waarom maken we hier niet gewoon groene daken van? Ook vanuit praktische overwegingen. We hebben heel weinig ruimte in Nederland. Waarom zou je geen gebruik maken van daken?", zo benadrukt Laure. Wat haar betreft heeft een groen dak altijd voordelen. Laure: "Ik denk dat we het vooral moeten zoeken in de steden op bedrijfsdaken en flatgebouwen. Niet alleen dat ene woonhuis dat toch al in een groene wijk staat. Super leuk als de hele straat een sedumdak heeft, maar als we echt een verschil willen maken moeten we het groot aanpakken!”