Dakdoeners: Lucille Klaassens
In onze serie Dakdoeners stellen we de leden uit de Dak-community voor. Echte ‘doeners’ die Leiden een groen hart toedragen.
Met de wens ooit te werken voor Greenpeace zette Lucille Klaassens zich als kind al op in voor een betere wereld. Een baan bij Greenpeace werd het niet, maar als beleidsadviseur duurzaamheid en energie bij de Gemeente Leiden zet zij zich dagelijks in voor een duurzaam Leiden.
Subsidieregeling groene daken in Leiden
Lucille: "Werken in je eigen stad betekent dat je het effect van je werk van dichtbij kunt zien. Dat is een mooi iets. Ik ga binnen de gemeente Leiden over de subsidieregeling Groene Daken. Met deze regeling kun je vanaf 15 m² een subsidie van € 25,- per vierkante meter krijgen. Veel inwoners van de stad hebben zelf geen 15 m² aan geschikt dak, maar wanneer je de aanvraag samen met de buren doet is dit aantal vierkante meters zo bereikt. Zo stimuleren we de onderlinge samenwerking in de wijken, maar er zijn natuurlijk ook praktische redenen voor. Voor de bedrijven die de groene daken aanleggen is één grote aanvraag altijd efficiënter werken dan heel veel kleine." Als onderdeel van haar werk voor de gemeente ondersteunt Lucille de dakcoaches tijdens het Jaar van het Dak.
Beschermd stadsgezicht: er kan meer dan je denkt
Een terugkerende uitdaging: een huis met beschermd stadsgezicht voorzien van een groen dak of zonnepanelen. Lucille: "Ik woon in een wijk met beschermd stadsgezicht. Om me heen hoor ik mensen vaak zeggen dat je niets mag en de gemeente veel verbiedt. Ik heb zelf ondervonden dat dit deels beeldvorming is en dat je veel meer mag dan je zou denken. Mijn tip: zoek contact met Erfgoed Leiden! Deze partij biedt gratis advies op dit gebied. Zo leerde ik waar ik met een gerust hart zonnepanelen mag leggen op mijn dak en ontdekte ik dat ik wel degelijk een groen dak kon aanleggen." Lucille beseft zich dat die vlag niet voor iedereen opgaat, maar ook in die gevallen ziet zij mogelijkheden. "Heb je echt geen mogelijkheden, kijk dan eens naar een initiatief als Zon op Leiden", benadrukt ze. "Dankzij de collectieve zonnedaken die zij realiseren, kan iedere Leidenaar bijdragen aan een groenere stad."
Vergroenen met de buurt
Vanuit haar functie bij de gemeente en haar rol tijdens het Jaar van het Dak, kon Lucille zelf ook niet achterblijven. En dus is zij, samen met de buren, sinds kort de trotse eigenaar van een groen dak. "Ik speelde al even met de gedachte. Nu met het Jaar van het Dak ben ik eens gaan informeren hoe duur het nu eigenlijk is. Het viel me ontzettend mee. Met de subsidie van de gemeente erbij is het heel goed betaalbaar. Ik ben dan ook in gesprek gegaan met de buren, die direct enthousiast waren. Met de hulp van Groene Daken Leiden hebben we ons groene dak gerealiseerd." En daar blijft het niet bij. Naast het groendak en twee regentonnen die haar geveltuin voorzien van regenwater, zal dakdoener Johan van Haasterecht (Solar Leiden) haar dak binnenkort voorzien van zonnepanelen.