Dakdoeners: Margrietta Zwaan

Margrietta Zwaan, manager van de Ronald McDonald Huiskamer

Margrietta Zwaan, manager van de Ronald McDonald Huiskamer

In onze serie Dakdoeners stellen we de leden uit de Dak-community voor. Echte ‘doeners’ die Leiden een groen hart toedragen.

Veilig dichtbij de zorg, maar je toch even buiten het ziekenhuis wanen. Op de kinderafdeling in het LUMC kan het. Margrietta Zwaan, manager van de Ronald McDonald Huiskamer, en haar team vrijwilligers bieden de patiëntjes en hun familie binnen het ziekenhuis een veilige plek om tot rust te komen: De Daktuin.

De Daktuin: een andere wereld binnen de ziekenhuismuren
Margrietta: "De Daktuin is een plek op de kinderafdeling waar het gezin van het zieke kind, en zo mogelijk het zieke kind zelf, even uit de ziekenhuissfeer kan stappen. Een plek waar ze op een ontspannen manier bij elkaar kunnen zijn. Hier gaat het niet om het kind als patiënt, maar om het kind zelf." De Daktuin is een waar speelparadijs, een plek om even te ontsnappen aan alle spannende dingen in het ziekenhuis. De naam heeft dit knusse plekje natuurlijk niet zomaar gekregen! Ooit ontstaan op een binnendak van het LUMC, is De Daktuin na een recente verhuizing de enige plek in het ziekenhuis waar je rechtstreeks naar buiten kunt… naar het terras op het dak!

De Daktuin, onderdeel van Ronald McDonald Huis Leiden, in het LUMC.

De Daktuin, onderdeel van Ronald McDonald Huis Leiden, in het LUMC.

Buitenruimte van De Daktuin in het LUMC

Buitenruimte van De Daktuin in het LUMC

Een uniek stukje ziekenhuis
De Daktuin is een unieke plek in het ziekenhuis en is onderdeel van Ronald McDonald Huis Leiden. Margrietta: "We hebben geluk dat we bij de verhuizing, naast de grote binnenruimte, een stuk van het dak mogen gebruiken. Als buitenspeelruimte voor kinderen die onder behandeling zijn, maar ook als plek waar hun ouders even een frisse neus kunnen halen zonder de kinderafdeling te verlaten. Op deze manier heeft het dak echt een meerwaarde. Het thema ‘tuin’ komt ook in de binnenruimte duidelijk naar voren. Er is gebruik gemaakt van organische vormen, natuurlijke kleuren, een houtstructuur en er staat een grote boom. Bij het ontwerpen van de Daktuin zijn de verschillende lagen die je in de natuur hebt en de dieren die daar leven als uitgangspunt gebruikt. De binnenruimte sluit hierdoor naadloos aan op buiten, waar ook volop aandacht is voor natuur. Er staat ieder seizoen wel iets in bloei en zijn er fruitbomen geplaatst als educatiemiddel. Zo kunnen we kinderen bijvoorbeeld laten zien dat appels en peren aan bomen groeien en niet in de supermarkt."

Verduurzamen
Ook voor Ronald McDonald Huis Leiden, ziet Margrietta mogelijkheden op het dak. Met name als het gaat om verduurzamen: "Duurzaamheid is een speerpunt van alle Ronald McDonald Huizen. In Huis Leiden hebben we ook zeker plannen. Zo denken we bijvoorbeeld aan zonnepanelen of sedum als dakbedekking. Ik word sowieso erg enthousiast van initiatieven waarbij daken ‘echt’ worden gebruikt. Wat dacht je van daken inrichten als tuin? Mensen wonen dicht op elkaar, er is behoefte aan groen. Maar ook bedrijfsdaken benutten als vergaderplek bijvoorbeeld. Als echt stadsmens word ik erg blij van een project als Jaar van het Dak."

(I.v.m. met de huidige coronamaatregelen is De Daktuin op dit moment gesloten. De hoop is dat de Daktuin haar deuren later dit jaar (al dan niet beperkt) weer kan openen.)

Vorige
Vorige

Herbeleef De Avond van het Leidse Dak

Volgende
Volgende

Dakdoeners: Eveline Botter