Dakdoeners: Eveline Botter
In onze serie Dakdoeners stellen we de leden uit de Dak-community voor. Echte ‘doeners’ die Leiden een groen hart toedragen.
Eveline Botter ademt duurzaamheid. Niet alleen in haar werk als projectmanager bij de gemeente Leiden, maar ook in haar privéleven staat duurzaamheid voorop. Door anderen dan ook niet voor niets bestempeld als ‘verduurzamer’, een titel die zij inmiddels heeft omarmd.
Al 21 jaar een groen dak
"Ik ben mijn hele leven al bezig met duurzaamheid. Dit heeft te maken met gezondheid, maar ook met het tegengaan van verspilling. Zo fiets ik veel en heb ik mijn eigen groentetuin", zo vertelt Eveline. Maar dit zijn slechts kleine dingen. Eveline, die van oorsprong bouwkundig ingenieur en bouwfysicus is, is een echte pionier als het gaat om duurzaam leven. Zo bouwde ze jaren geleden zelf haar duurzame huis. Er kwam een zonneboiler, driedubbel glas uit Zweden en een groen dak (dat inmiddels al 21 jaar oud is). Op haar dak liggen zonnepanelen en een schuin stuk dak met geglazuurde dakpannen vangt regenwater op. Regenwater waarmee zij haar planten van water voorziet, het toilet doorspoelt en… haar was draait. Eveline: "Wassen op regenwater was 21 jaar geleden helemaal niet veelvoorkomend. De monteur stond ervan te kijken. Maar ik wist dat het kon."
De tijd ver vooruit
Met een groen dak en haar duurzame manier van leven was Eveline 21 jaar geleden haar tijd ver vooruit, zou je zeggen. Zelf ziet ze dit toch net even anders: "We wisten in 1980 al dat we de opgave hadden om te besparen op energie en water. Maar mensen zien niet altijd de urgentie om bij te dragen." Een initiatief als Jaar van het Dak ziet Eveline dan ook als een manier om mensen een goed voorbeeld te geven van wat mogelijk is. Eveline: "We moeten meer met de natuur werken, dan proberen tegen de natuur in te werken."
Green Deal Leiden
Als projectmanager bij de gemeente Leiden houdt Eveline zich onder andere bezig met Green Deal-onderwijs. Iets wat haar op het (duurzame) lijf geschreven is. Eveline: "Met de Green Deal stimuleren we duurzame ontwikkelingen op scholen. Zo hebben we in 2017, samen met de leerlingen, maar liefst 654 zonnepanelen gelegd op het dak van het Da Vinci College aan de Kagerstraat. Zelf iets kunnen verbeteren aan de school is een mooie uitdaging voor leerlingen. Mijn hoop is dat ze deze ervaring vervolgens ook mee naar huis nemen."
Vergroenen op het dak: er kan altijd wat
Eveline benadrukt dat er altijd wel iets mogelijk is op het gebied van verduurzamen. Ook als het gaat om het dak: "Er zijn verschillende vormen van vergroenen. Van groene bedrijfsdaken tot corporaties die collectieve zonnedaken realiseren voor mensen die thuis geen zonnepanelen kunnen hebben. Er kan altijd wat."