Dakdoeners: Tamara van Dijk
In onze serie Dakdoeners stellen we de leden uit de Dak-community voor. Echte ‘doeners’ die Leiden een groen hart toedragen.
“Het nieuwe wonen, daar hoort gewoon een groen dak bij”, aldus Tamara van Dijk. Als oprichtster van Het Groene Loket motiveert, adviseert en begeleidt ze bewoners bij de aanschaf en aanleg van groene daken. Vanuit haar eigen ervaring ondersteunt Tamara de gemeente Leiden tijdens het Jaar van het Dak bij de begeleiding en motivatie van Leidenaren die aan de slag willen op hun dak.
Een groene, koele & regenbestendige stad
“Een groen dak vergroent, verkoelt en maakt de stad regenbestendig. Met Het Groene Loket maken we de weg naar de aanleg van een groen dak toegankelijk”, zo vertelt Tamara. “We begeleiden bewoners op individueel niveau, maar gaan ook samen met partners aan de slag met hele wijken. Het activeren van bewoners doen we door informatievoorziening. Waar moet je op letten bij de aanleg van een groen dak? Wat zijn de subsidiemogelijkheden?
Een groen dak: een toegankelijke manier om te vergroenen
De grootste problematiek bevindt zich wat Tamara betreft in de grote steden: “De vele bebouwing in steden zorgt voor hittestress en regenwaterproblematieken. Groene daken vormen een betaalbare oplossing. Een groen dak heeft een verkoelende werking binnen en buiten de gebouwen en vertraagt de afstoot van regenwater naar het riool. Het draagt dus bij aan het creëren van een klimaat- en regenbestendige stad.” Als het aan Tamara ligt is het aanleggen van een groen dak een van de meest toegankelijke manieren om te starten met vergroenen: “Het kan zowel op een plat als een schuin dak en is in de basis heel betaalbaar, zeker wanneer er net als in Leiden een subsidie geldt. Een groendak gaat goed samen met zonnepanelen, de verkoelende werking van het dak zorgt voor een hoger vermogen van de panelen”, zo geeft ze aan.
Beweging creëren van onderaf
“Als je verandering wilt brengen, moet je beweging creëren van onderaf”, aldus Tamara. En daarmee doelt zij op de inwoners van Leiden. Tamara: “Bewoners van de stad kunnen, met de juiste begeleiding, de vergroening in de stad versnellen. Een groen dak is een betaalbaar product, zeker met subsidie. Het verkoelt je huis, is goed voor de biodiversiteit en beschermt je dak. Maar hoe zit het met bewoners van oudere panden in de historische binnenstad? Die moeten wat Tamara betreft juist nu in actie komen. Het Jaar van het Dak is een initiatief vanuit de gemeente Leiden, dus er liggen nu meer kansen dan ooit.
Een nieuwe standaard
Haar eigen stadswoning heeft Tamara voorzien van een dakterras met daaromheen een groen dak. Hiermee heeft zij voor zichzelf extra leefruimte gerealiseerd. Iets wat iedereen eenvoudig kan doen. Tamara: “We moeten een nieuwe standaard creëren. Een groen dak moet een vanzelfsprekendheid zijn voor ‘het nieuwe wonen’. Daken geven ons meer ruimte, in steden die steeds drukker worden. We moeten met zijn allen de lucht in, het dak op!”