Laat je inspireren! Aansprekende groene projecten buiten onze stadsgrenzen

We zijn in Leiden al lekker bezig met het (beter) benutten van onze balkons, dakterrassen en daken. Maar verse inspiratie is altijd fijn. En daarvoor kijken we graag verder dan onze stadsgrenzen. Tamara van Dijk, oprichtster van Het Groene Loket, tipte een aantal aansprekende groene pareltjes.

#1 - Project Circl ABN AMRO

Voor het hoofdgebouw van ABN AMRO op de Zuidas in Amsterdam vind je Circl: een circulair paviljoen ontwikkeld in opdracht van ABN AMRO. Ruim 2000 m² vergader- en werkruimte, een restaurant en een daktuin, de eerste circulaire daktuin van Nederland, rooftop bar. Een plek voor medewerkers, klanten, buurtbewoners, voorbijgangers en toevallige passanten. De groene muur van het paviljoen loopt door naar de groene entree van het hoofdgebouw en verbindt beide gebouwen op die manier aan elkaar. Een project dat niet voor niets bekroond is met de European Landscape Award. Grappig detail: in de plafonds van het paviljoen zijn afgedankte spijkerbroeken van ABN AMRO-personeel gebruikt als isolatiemateriaal.

Circl Rooftop Bar - foto Zuidas.nl

Circl Rooftop Bar - foto Zuidas.nl

Circl is een prachtig voorbeeld hoe we in de toekomst multifunctionele daken inrichten toegankelijk voor iedereen. Groen verbindt.
— Tamara van Dijk

#2 - De Library van de TU Delft

Een blikvanger, we kunnen het niet anders noemen. Deze plek voor studie, onderzoek en kennisuitwisseling is, zoals de TU het zelf zegt: de universiteitsbibliotheek van de toekomst. Inspirerend en met vele mogelijkheden om te relaxen. Het markante gebouw, dat tevens een landschap is, is een ontwerp van Mecanoo architecten. De higlights: een energie-efficiënt grasdak, een doordacht klimaatsysteem met koudeopslag in het grondwater en klimaatgevels. De term ‘de techniek staat voor niets’ is hier wel op z’n plek.

The Library TU Delft - foto TU Delft

The Library TU Delft - foto TU Delft

Van de TU verwacht je slimme oplossingen en klimaatsystemen als koudeopslag worden steeds belangrijker. Dat maakt dit gebouw, naast de enorme oppervlakte van het dak, nog knapper.
— Tamara van Dijk

#3 - Belastingdienst Groningen

Het 92 meter hoge pand van de belastingdienst in Groningen, een ontwerp van UNStudio, mag er zijn. De gevel met de horizontale vinnen houdt zonnewarmte buiten, maar laat de gewenste hoeveelheid daglicht binnen. Er wordt gebruik gemaakt van een lange termijn-energieopslag (i.c.m. warmtepompen) voor het verwarmen en verkoelen van het gebouw en de vorm van het gebouw zorgt voor een minimale belemmering voor de groene omgeving. Zeker dit laatste is essentieel, want bij de realisatie was het van belang dat het gebouw een ecologische aansluiting op het naastgelegen Sterrebos zou hebben. Wij zeggen: gelukt! Zeker met de aanwezige stadstuin van bijna 13.000 m², aangelegd op het dak van de ondergrondse parkeergarage. Op de site van UNStudio vind je een video die het prachtige gebouw in zijn volle glorie laat zien.

Foto: Joosten Ecodak

Foto: Joosten Ecodak

Ongekend mooi en slim hoe de daktuin op het garagedak is aangelegd, mogelijk gemaakt door het inventieve drainagesysteem.
— Tamara van Dijk
Tamara van Dijk, oprichtster van Het Groene Loket

Tamara van Dijk, oprichtster van Het Groene Loket

Vorige
Vorige

Dakdoeners: Annette Piepers

Volgende
Volgende

Dakdoeners: Tamara van Dijk