Dakdoeners: Peter van Swieten

Peter van Swieten, architect bij Van Swieten Partners Architecten en bestuursvoorzitter van RAP Leiden

Peter van Swieten, architect bij Van Swieten Partners Architecten en bestuursvoorzitter van RAP Leiden

In onze serie Dakdoeners stellen we de leden uit de Dak-community voor. Echte ‘doeners’ die Leiden een groen hart toedragen.

"We moeten met de tijd mee en nieuwe mogelijkheden gebruiken." Als het aan Peter van Swieten ligt, gaan we onze daken nog beter benutten. Vanuit zijn werk als architect bij Van Swieten Partners Architecten en bestuursvoorzitter van RAP Leiden, ziet hij de mogelijkheden op het dak als geen ander.

De dakbuidel in het centrum van Leiden, een ontwerp van Peter van Swieten

De dakbuidel in het centrum van Leiden, een ontwerp van Peter van Swieten

Slimme dakoplossingen
In zijn werk als architect gaat Peter een ingewikkelde klus niet uit de weg. Ook niet als het gaat om bouwen op het dak, iets wat hij ziet als een belangrijk onderdeel van zijn werk. Want het benutten van het dak doet in zijn optiek zoveel meer dan alleen extra ruimte creëren. Peter: "Wanneer je iets op het dak bouwt, dan heeft dit ook effect op de verdieping eronder. Bijvoorbeeld doordat er een andere lichtinval ontstaat. Met een dakopbouw zorg je niet alleen voor meer ruimte, je verandert ook iets aan het karakter en de sfeer van bestaande ruimtes. Je geeft een onderliggende verdieping daarmee een ‘boost’", aldus Peter. Maar wat als het creëren van die nieuwe ruimte een uitdaging op zich is? Dan kom je met een vernuftige oplossing. Zo bedacht Peter de ‘dakbuidel’, een soort snee in het dak, waardoor een dakterras ontstaat. Peter: "Bij een huis aan de Mare heb ik zo’n dakbuidel gemaakt. Het huis had een kleine achterplaats zonder zonlicht. Buitenruimte creëren op het dak was vanwege de monumentale status van het pand lastig, maar dankzij deze bijzondere oplossing kon dit toch."

Het dak: zoveel meer dan extra vierkante meters
Peter: "Er wordt momenteel gewerkt aan nieuwe regelgeving, waardoor straks op meer gebouwen het dak gebruikt mag gaan worden. Iets wat ik erg belangrijk vind. Vanuit het oogpunt van erfgoed zijn er veel bezwaren, maar mensen gaan vandaag de dag nu eenmaal anders om met gebouwen en woningen. We moeten met de tijd mee en nieuwe mogelijkheden, zoals bouwen op het dak, gebruiken. Tot 1900 werden daken en de ruimte eronder bijna nooit gebruikt. Hooguit voor de opslag van bijvoorbeeld turf of als klein hokje voor de bediende. Ergens in de vorige eeuw kwam het besef dat je die ruimtes kunt gebruiken. Ik vind het dak misschien wel het mooiste deel van het huis. Je zit er het meest ruim en je kunt er onder meer een mooie daktuin creëren. Het dak geeft een ander zicht op de stad. Het biedt zoveel extra, zoveel meer dan alleen die extra vierkante meters."

Zonnepanelen en architectuur
Zonnepanelen: niet iedereen ziet ze graag in het stadsbeeld. Peter ziet echter genoeg mogelijkheden: "Technisch gezien zie ik ontzettend veel potentie in zonnepanelen. Ik vind het onzin dat er zoveel belemmeringen zijn voor de aanleg van zonnepanelen in de stad. Aan de andere kant: ik vind alle daken zomaar volhangen met grote zwarte panelen ook niet zo nodig. Wel mag er aan het ontwerp van zonnepanelen wat gebeuren. Het zou goed zijn als we vanuit de architectuur en vormgeving invloed krijgen op het uiterlijk en de montage van zonnepanelen. Dan kun je daken echt opnieuw gaan vormgeven, in plaats van bestaande daken volplakken. Zo worden zonnepanelen nieuwe elementen, waarmee je nieuwe gevels en daken kunt componeren. Nuttig en duurzaam, maar ook spectaculair."

Vorige
Vorige

Dakdoeners: Eveline Botter

Volgende
Volgende

Zon op Leiden: samen op weg naar een energieneutraal Leiden